Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Czym różni się jadłodzielnia od lodówki społecznej?
Jadłodzielnie we Wrocławiu prowadzi Foodsharing Wrocław i chodzi przede wszystkim o niemarnowanie jedzenia. Dostarczyć może je każdy i każdy może się częstować, bo chodzi o to, żeby jedzenie nie trafiało do kosza. Natomiast lodówki społeczne mają na celu pomoc najuboższym i do nich kierowana jest ta oferta.
Co to ten Foodsharing?
Foodsharing pojawił się w Polsce w 2016 roku na wzór niemieckich „fairteiler” - jako odpowiedź na rosnący problem marnowania żywności. Inicjatywa szybko przyjęła się w stolicy, by w ciągu kilku lat rozwinąć się w ponad 30 polskich miastach.
W ramach ruchu społecznego wspólnie z partnerami tworzymy punkty do wymiany nadwyżek spożywczych nazywane Jadłodzielniami. Można tutaj przynosić dobre jedzenie, którego mamy w nadmiarze, a także częstować się tym, co pozostawili inni.
Nie jest to kolejny punkt pomocowy, to miejsce budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia. Z założenia trafiają tam nadwyżki żywności od osób indywidualnych a także lokalnych sklepów, targowisk i gastro. Jedzenie które trafia do jadłodzielni to jedzenie z bliskim terminem spożycia, miękkie warzywa i owoce, wczorajsze pieczywo itd.

We Wrocławiu jest już 17 punktów powołanych wspólnie z partnerami i Foodsharing.
Jadłodzielnie to przeważnie punkty indywidualnej wymiany lokalnej, ale nadwyżkowe produkty potrafią przyjechać tu z innych części miasta. Dzieje się to za sprawą Ratowników Żywności, wolontariuszy działających przy Foodsharing Wrocław. Odbierają oni niesprzedaną żywność z targowisk, piekarni, restauracji oraz cateringów, aby nie trafiła do kosza i umieszczają ją w Jadłodzielniach. Kilkanaście osób w ciągu jednego tygodnia ratuje w sumie około pół tony żywności, a to tylko w wolnym czasie.
W ten sposób ograniczamy we Wrocławiu marnowanie żywności.
Trochę statystyk o Foodsharing Wrocław |
|