MPWiK ufundowało 5600 obiadów dla białego personelu ze szpitala przy ul. Koszarowej. Akcja trwała przez 3 miesiące, od 18 listopada 2020 do 19 lutego 2021 roku. Od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem świąt) firma stołówkowa przygotowywała porcje obiadowe, które następnie przewoziła z Grobli na ul. Koszarową. Takie rozwiązanie stanowi również formę pomocy dla firmy cateringowej, która na co dzień przygotowuje posiłki dla miejskich wodociągów.
– W ten sposób chcieliśmy pomóc medykom, którzy codziennie walczą o zdrowie i życie nas wszystkich. Z drugiej strony takie działanie to również ogromna pomoc dla firmy współpracującej z MPWiK, która podobnie jak cała branża gastronomiczna, walczy o przetrwanie. W ten sposób zatrudnieni w niej wrocławianie utrzymali pracę – opowiada Martyna Bańcerek z MPWiK.
W MPWiK w projekt zaangażowane były 2 osoby z biura, które wspierały 7 pracowników firmy cateringowej BePerfect.
– Posiłki dowożone były w wygodnych zgrzewanych na gorąco pojemnikach, które można było podgrzać w mikrofali. Szpital bardzo chwalił estetykę opakowania i sprawność działania naszego partnera – mówi Martyna Bańcerek.
Współpraca przedsiębiorców, organizacji pozarządowych, instytucji i restauratorów udowadnia nam, że dzięki kooperacji można zdziałać bardzo wiele. Nie tylko wspierać walkę z pandemią, ale i pomóc sobie nawzajem.